לביבות

המילה לביבות מופיעה כבר בתנ"ך. וכך כתוב: "וַתֵּלֶךְ תָּמָר בֵּית אַמְנוֹן אָחִיהָ וְהוּא שֹׁכֵב וַתִּקַּח אֶת-הַבָּצֵק ותלוש (וַתָּלָשׁ) וַתְּלַבֵּב לְעֵינָיו וַתְּבַשֵּׁל אֶת-הַלְּבִבוֹת /וַתִּקַּח אֶת-הַמַּשְׂרֵת וַתִּצֹק לְפָנָיו" (שמואל ב יג, ח–ט). לפי התיאור מדובר במאכל שעשוי מבצק שמבשלים אותו, ויוצקים אותו בקערה. אך לא ברור מהי הצורה של חתיכות הבצק הללו, שהכינה תמר. יש אומרים שהייתה להן צורת לב, ועל כן נקראו לביבה. ויש אומרים לביבות כי הן מושכות את הלב לתאוות המאכל. רס"ג תרגם זלאביה, שהוא מאכל מתוק, הנעשה מבלילת קמח חיטה ומטוגן בשמן עמוק, ולרוב בסירופ סוכר. רש"י כותב על אתר: "ותחלוט סולת מורבכת במים רותחין תחלה ואחר כך בשמן". ורד"ק פירש: "הוא הבצק הרקיק שקולין אותו במשרת". אליעזר בן-יהודה כתב במילונו מלון הלשון העברית בערך לבִבה: "ובזמן החדש השתמשו במלה זו למאפה בצק רך נפוח מטגן בשמן ובדבש וכדומה".

ועד הלשון בשנת 1913 קבע שלביבות הן קרעפלעך, וסופגניות הן לאטקעס. בשנת 1933 ברשימות בענייני בישול ואפייה עדיין נקבע שהלביבות הן קרעפלעך. ברשימה שעודכנה ב-1938 החליט ועד הלשון שלביבות הן שם כולל כל עוגות ומאכלי בצק ממולאים.

בציבור הרחב היו כמה מאכלים שכונו לביבות. לביבות כונו הכיסנים הממולאים בבשר טחון ומבושלים במים רותחים או במרק עוף, המכונים ביידיש קרעפלעך. למשל, בכתב העת העברי מ-14 במאי 1893 כתוב: "לביבותינו הם בעלי שלושה קצות וממולאים בבשר". השתמשו בשם לביבות גם לחביתיות (בלינצ'ס). במדור בישול, שהתפרסם בעיתון הארץ מ-5 במאי 1942, מציעים להכין לקראת חג השבועות לביבות ממולאות גבינה לבנה, והכוונה היא לחביתיות. גם בפואמה לביבות, שכתב שאול טשרניחובסקי, מדובר בכיסנים הממולאים בגבינה, כלומר בלינצ'ס.

נוסף על זאת, לביבות כונו אף הסופגניות. בשיר מעשה בלביבות, שכתבו הרבנית חוה חיה פרנקל והפזמונאית תלמה אליגון-רוז, הלביבות הן מאכל בצק מתוק, שרכיביו הם סוכר וקמח, ואין בו אזכור של תפוחי אדמה או של ירקות אחרים, כמקובל כיום בהכנת המאכל לביבה. נראה שהמאכל שהוכן לפי השיר הוא בכלל סופגנייה. ואכן, ראיה לכך שבלביבה התכוונו לכמה מאכלים היא הערך לביבה במילונו של יהודה גור מלון עברי: "כיס בצק ממולא בשר או גבינה או תבלין". אך במהלך הזמן התקבל בציבור שלביבה היא מאכל מטוגן, העשוי על בסיס תפוחי אדמה, ביצים וקמח. בדרך כלל הלביבה עגולה ושטוחה. לביבות אלו מכונות ביידיש לאטקעס.

פרסם תגובה או השאר עקבות: Trackback URL.

להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת גוגל

אתה מגיב באמצעות חשבון Google שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Twitter

אתה מגיב באמצעות חשבון Twitter שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

מתחבר ל-%s

%d בלוגרים אהבו את זה: