שבט ערב אל-צבח ישב כשני קילומטרים ממערב לכפר תבור. מוצאו של השבט הוא כנראה מאזור הלג'ה הגדולה בצפון חוראן. השבט חדר לארץ ישראל דרך בקעת הירמוך ובקעת הירדן בסוף המאה ה-17 עם בני שבט אחר, בני צקר. בני השבט מאמינים כי הם צאצאי צבחה, בתו של המצביא המוסלמי ח'אלד אבן אל-וליד (584–642), ומכאן שמם. השבט מורכב מארבעה פלגים: מוקטרן, שדידה, דהיראת ושבלי. עוד מימי הקמת המושבות הראשונות בגליל התחתון, עוד מתקופת השומר, ולאחר מכן בעת מאורעות הדמים, וביתר שאת בעת מלחמת העצמאות, היה שבט ערב אל-צבח מעושי הצרות ליהודים ומשופכי דמם. השבט ערב אל-צבח היה ידוע בתור שבט לוחם מאז ומעולם. על חרבם חיו בני השבט, גידלו צאן, ונודעו בפשיטות השוד הגדולות שלהם. בני השבט הטילו אימה על אזורים נרחבים בגליל ובעמק.
ב-25 באוקטובר 1901 עלו עשרים משפחות יהודיות על הקרקע של הכפר מסחה. באותו היום הופיעו מולם כמה בדואים, ובראשם ראש השבט השיח' חאמיד שהאב. ראש השבט הציע להם את חסותו תמורת תשלום משכורת חודשית קבועה. ואם יסרבו להצעתו, יהיו חייהם של המתיישבים היהודים ורכושם בסכנה. לא היה מנוס מלקבל את הצעת החסות, וחאמיד שהאב הפך לאחראי לביטחון המושבה. שלטון החסות נמשך חמש שנים. אך באוקטובר 1906 התקוטט שהאב עם אחד האיכרים שבכפר תבור, ובמהלך התגרה הרג אותו. מחשש לנקמת דם נמלט שהאב לעבר הירדן המזרחי. אך כעבור כחצי שנה שב לגליל התחתון והמשיך במעשיו. השלטון התורכי החליט לחסלו, ושלח בעקבותיו יחידת ז'נדרמים צ'רקסים. הם ניסו ללכדו, והציבו לו מארבים, אך הוא הצליח לחמוק מהם. באחד הימים הפתיע אותו אחד מאנשי הכוח בעת שהיה שקוע בתפילה באוהלו והרגוֹ בירייה. לאחר מותו של שהאב, שארגן את השבט והעלה את רמת חייו, נחלש כוחו של השבט, אבל הוא המשיך לפגוע במתיישבי כפר תבור. אנשי השבט גנבו יבולים חקלאיים, הסיגו זכויות מים, ועדריהם עלו על חלקות זרועות. לא במקרה הוקם השומר בגליל התחתון, ודווקא בכפר תבור.
ערב מאורעות 1936–1939 היה לשבט 300 אוהלים. משהתחילו המאורעות, הפעילו טרור בלתי פסוק נגד תושבי המושבות כפר תבור וסג'רה. ולכן מצב כפר תבור במאורעות היה קשה מאוד. בני המושבה נמצאו בסכנת נפשות תמידית. להלן כמה דוגמאות לטרור שהפעילו בני השבט צבח אל-ערב נגד כפר תבור בתקופת המאורעות: ב-8 בינואר 1936 עלו בדואים משבט ערב אל-צבח על אדמת כפר תבור וחרשו אותה. יצאו אנשי השבט לקצור תבואה משדות כפר תבור. ומה שכן האיכרים הצליחו לקצור ולהוביל לגורן, הציתו אנשים מהשבט.
ב-20 במאי השתלטו בני השבט על מכון המים של כפר תבור. המכונאים גורשו, ומפתחות המכון נגזלו מידיהם. לאחר מכן התנפלו על יוסף אליאל, והכו אותו מכות נמרצות. כמו כן מאות פורעים מהשבט עמדו בדרך בין סג'רה לכפר תבור ורגמו באבנים כל מכונית יהודית שעברה שם. במרס 1937 גנבו שני בדואים, ששימשו רועי צאן בכפר תבור, מביתו של מוכתאר כפר תבור ביום שלא היה המוכתאר במושבה.
ב-1948 אל שבט ערב אל-צבח הצטרפו שכירי חרב יגוסלבים. אנשי השבט התירו לכנופיות להקים בסיסים בשטחיהם. צעירים מהשבט אף חברו לפעולות שנערכו נגד יישובים עבריים. בעת הקרב הגדול על משמר העמק, שנערך באפריל 1948, הגיע אל מאהל שבט ערב אל-צבח חבלן ממפקדת אל-קאוקג'י. זה היה גרמני יליד בית לחם הגלילית, ושמו מקס. עם כמה מתנדבים מבני השבט יצא לפוצץ את הגשר שעל כבש כפר תבור-עפולה. אך הפעולה כשלה.
שיא פעילותם של הזבידים במלחמת השחרור היה במרס 1948. מאות מהם תקפו כיתת סיור מבית קשת, והרגו שבעה מבין שמונת אנשיה. את המארב תכננו הזבידים בקפידה. בין ההרוגים היה עלי בן צבי, בנו של יצחק בן צבי, הנשיא השני של מדינת ישראל. יחידות של גולני שנזעקו למקום נכנסו בקרב עם אנשי הכנופיות, ובמהלך הלחימה נהרגו עוד לוחמים יהודים. הכוח היהודי נאלץ לסגת, ורק כעבור יומיים לאחר משא ומתן הוחזרו גוויותיהם של שבעת אנשי בית קשת.
כמו כן, ב-6 במאי 1948 תקפו יחידות גדוד ברק את הכפר סג'רה ואת מאהלי שבט ערב אל-צבח. הבדואים מפלג הט'היראת הופתעו, ורבים מהם נפגעו בעודם במיטותיהם. ואילו אחרים נמלטו לעבר נצרת ודבוריה. במקום נמצאו הבגדים ותרמילי הצד של סיירי בית קשת. בהתקפת נגד גדולה מכיוון גבעות כפר כנה ומכיוון דבוריה הוסבו אבדות רבות לכוחותינו. אלו נאלצו לסגת בשטח פתוח, ונחלצו רק בסיוע מטוס פרימוס ואש מרגמה.
במלחמת העצמאות ברחו שלושה מפלגי השבט לסוריה, לירדן וללבנון. ורק הפלג שבלי נותר בישראל, והוא נאחז במורד הצפוני של הר תבור. במקום זה הקים את היישוב שבלי – אם אל-ע'נם. כיום זהו אחד מיישובי הבדואים המתקדמים, שיש לו מועצה מקומית, ותושביו חיים מעבודה שכירה. הצעירים משרתים בזרועות הביטחון השונות. היו אף שיצאו לקצונה. חיילי השבט נודעו בתור חיילים נועזים, ובעיקר הצטיינו בתור גששים. כמה מבני השבט קיבלו ציונים לשבח על מעשי גבורה. שישה מבני השבט נפלו במילוי תפקידם במערכות ישראל. השנה 2021 נבחר בן הכפר סמל פאלח שיבלי למצטיין הנשיא.
תגובות
מאויב לאוהב, כך קרא עגנון לסיפור שלו על הבית שבנה בירושלים. בתלפיות. כיוון שיש הרואים בסיפור אליגוריה ליחסי יהודים-ערבי, הרי שבט ערב אל צבח ותת השבט, חמולת אל שבלי ממש מתפקדים כנמשל, אם כי כידוע, סיום הסיפור מעט אירוני.
על איזה זבידים מדובר?