בול

המילה בול נזכרת באיוב מ, כ: "כִּי-בוּל הָרִים יִשְׂאוּ-לוֹ וְכָל-חַיַּת הַשָּׂדֶה יְשַׂחֲקוּ-שָׁם". התפיסה הייתה שפירוש המילה בול באיוב הוא יבול. על כך כתב רש"י על אתר: "בספר תהילים כתוב בהמות בהררי אלף, אלף הרים נשאו לו יבול ובכל יום רועה את כולם". פירוש אחר הוא שבול הרים הוא שם נרדף לחיות השדה, ופירושו בהמת ההר. הביטוי ירח בול נזכר במלכים א, ו, לח: " וּבַשָּׁנָה הָאַחַת עֶשְׂרֵה בְּיֶרַח בּוּל, הוּא הַחֹדֶשׁ הַשְּׁמִינִי, כָּלָה הַבַּיִת, לְכָל-דְּבָרָיו וּלְכָל-מִשְׁפָּטָו". ירח בול הוא חודש מרחשוון, שבו מסתיים איסוף היבולים, שהתחיל באייר. רש"י כתב על אתר: "הוא מרחשון, שהעשב בלה בשדה, ובוללין לבהמה מן הבית, מלשון (שופטים יט כא,) ויבל לחמורים". עוד פירוש לבול בתנ"ך הוא גוש, חתיכה, כגון "… לְבוּל עֵץ אֶסְגּוֹד" (ישעיהו מד, יט).

למילה בול יש עוד משמעות מהעת החדשה: תו דואר, פתק הנקנה בדואר לשם הדבקתו על מכתבים ועל חבילות הנשלחים בדואר. מקור המילה ביוון העתיקה. שם השתמשו היוונים במקלות נחושת כבמטבעות. המילה היוונית למקל הייתה אוֹבּוֹלוֹס, ועל כן למטבעות אלו קראו אוֹבֶּלוֹס ((ὀβολός. שישה מקלות כאלו נקראו חֹפֶן,   וביוונית דְּרַכְמָה. עם הזמן עברו היוונים להשתמש במטבעות במקום במקלות, אבל השמות הישנים נשארו בעינם. בפרסית נקראה המטבע פּוּל. זו המילה הפרסית לכסף עד ימינו.

אותו פּוּל פרסי מתועד בטורקית מהמאה ה-13, כששאר המילה משמשת למטבע בעל ערך פעוט. וכך כשב-1863 הנפיקו העת'מאנים את הבול, החלה מילה זו לתאר את אמצעי התשלום החדש. המילה שימשה בכל רחבי האימפריה העת'מאנית, ובכלל זה בארץ־ישראל, אלא שבניבים רבים של ערבית ובכלל זה בניב הפלסטיני ה־בּ' מחליפה את ה־פּ', וכך הגיעה לעברית המילה בול. התיעוד הראשון של המילה בולים היה בעיתון הצבי מ-10 במאי 1898. וכך נכתב: "בפקודת הדר מלכותו רשות נתונה לרשות בית הדאר להשתמש בשני מיני בולים (חותמות הפוסתה) מתחלפים להמשלח בפנים הארץ ולחוץ לארץ".  לפני כן היו בשימושים הביטויים האלה: חותמות הפוסתא, מרקאות הפוסתא ותווי הפוסתא.

בעברית החדשה לבול יש עוד משמעות, והיא: אישון, מרכז המטרה. מילה זו חדרה דווקא מן האנגלית. היא לקוחה מן הביטוי hit the bull’s eye (פגע בעין הפר). Bull's eye [=עין הפר] הוא כינוי מטאפורי לנקודה השחורה שבמרכז מטרת ירי, שסביבה עיגולים ההולכים ומתרחבים. ומכאן התפתח תואר הפועל בול במשמעות בדיוק.

לסיכום, למילה בול יש כמה משמעויות, וכל משמעות נובעת מהשפעה של שפה אחרת על העברית במרוצת השנים.

פרסם תגובה או השאר עקבות: Trackback URL.

תגובות

להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

מתחבר ל-%s

%d בלוגרים אהבו את זה: