התפוטר היא מילת סלנג, שחדרה למילונות העברית. פירושה הוכרח להתפטר, התפטר שלא מרצונו בחוסר בררה. בתחילה כוון המונח התפוטרות לאנשי צבא שלא המשיכו לשרת בצה"ל בגמר מלחמת השחרור, ואלו הם קציני צה"ל שבאו מצמרת הפלמ"ח או קצינים חברי מפ"ם או אוהדיה או מפקדים בכירים אנשי הקיבוץ המאוחד. מקצתם פרשו לא מרצון, אלא בגלל לחצים של פיקוד הצבא ושל בן-גוריון אישית. אחרים פרשו מפני שלא מצאו את מקומם בצה"ל, ההולך ונבנה כצבא סדיר היררכי עם אווירה של זרות ולעתים אף עוינות כלפי הפלמ"ח, ערכיו ודפוסי פעולתו. אורי ברנר, שהיה סגן מפקד הפלמ"ח וחבר קיבוץ מעוז חיים, בספרו ההתפוטרות ניסה לנמק מדוע נמנעו מפקדי הפלמ"ח להשתלב בפיקוד צה"ל בשנת 1949. מתחום הצבאי-פוליטי עבר מונח זה לכלל התחומים.
הראשון שטבע מונח זה היה ישראל גלילי, מראשי ההגנה, פוליטיקאי ישראלי, חבר כנסת ושר בממשלות ישראל. ישראל גלילי למעשה התפוטר, כלשונו. וזה סיפור המעשה: ב-3 במאי 1948, כשהיה עדיין יושב ראש מנהלת העם, ביטל דוד בן-גוריון את המפקדה הארצית של ההגנה ואת תפקיד ראש המטה הארצי (רמ"א) של ההגנה, שמילא ישראל גלילי. את צעדו זה נימק בן-גוריון בהיעדר הצדקה ארגונית וצבאית לקיום המטה הארצי של ההגנה, כאשר הולך ומוקם משרד ביטחון במסגרת מנהלת העם, ובצורך לבנות מערכת ביטחון ממלכתית. בלחץ ראשי הצבא הושאר גלילי פרק זמן מסוים במערכת הביטחון ללא הגדרה רשמית של תפקידו. זמן מה המשיך למלא את תפקיד הרמטכ"ל בפועל. עם הזמן הלכו והצטמצמו תחומי עיסוקו של גלילי, עד שבאוקטובר 1948 פרש לגמרי מפעילות ביטחונית. מפ"ם ערערה לפני הוועד הפועל של ההסתדרות על הדחת גלילי ועל מגמת בן-גוריון להקים צבא ממלכתי נטול זיקה לתנועת הפועלים, אך ערעורה נדחה.
יצחק אבינרי סבור שאין לצורה התפוטר לא צידוק ולא צורך הכרחי. הוא כותב בחיבורו יד הלשון שיש צורת התפעל הבאה במקום פועל. הוא מביא דוגמה מלשון חז"ל: "נצטווה אינו שונה מצווה, וכן נסתחף, נתבשל, נתגרש, נתמעך". הוא ממשיך: "אשר להתפטר, הרי דווקא פועל זה נמצא במדרש במובן שלוּח על ידי אחרים". לסיכום אבינרי כותב שהוא נגד צורה זו: "התפוטר – ראשית, אין לה אח ורע בדקדוק; שנית, צורתה מעידה על הפך הכוונה: כאילו אמורים הדברים במי שרוצה להתפטר, והוא מסבב את הדבר שיפוטר למען יקבל פיצויים". הוא מציע לצורך העניין להשתמש בבניין הוּתפעל, שראשיתו כבניין הופעל וסופו התפעל, כגון "והלויים לא התפקדו" (הה"א בקמץ).
תגובות
תודה, ושבת שלום.