לאחר ניסיון של עשר שנים בעריכה של טקסטים אקדמיים אני מגישה לקורא את עשר העצות שלי לכתיבת תזה מנצחת. להלן העצות:
1. יש להקפיד לכתוב שאלת מחקר מתוחמת למקום ולתקופה מוגדרים ומצומצמת לתחום דעת אחד. על שאלת המחקר ראה מאמרי: https://hadarperry.wordpress.com/2016/12/18/%d7%a9%d7%90%d7%9c%d7%aa-%d7%94%d7%9e%d7%97%d7%a7%d7%a8/.2. יש להקפיד שלא לסטות מנושא המחקר, ולשם כך יש לבנות את ראשי הפרקים בתחילת העבודה. יש אף להקפיד שהפסקות תהיינה מלוכדות סביב נושא אחד ולא לסטות לנושאים אחרים.
3. לסכם כל פרק ולהסביר איך הפרק הבא מתקשר לפרק שלפניו. הדבר מעיד על לכידות של העבודה, ויוצר עניין אצל הקורא.
4. להשתדל להימנע מחזרות. לשם כך יש לקרוא את העבודה קודם הגשתה למנחה.
5. לשמור על ניטרליות ועל אובייקטיביות בכתיבה. לשם כך מומלץ שלא לתת תארים לאישים או לחיבורים של קוראים אחרים. גם חשוב שלא להכניס דעה אישית.
6. להקפיד שלא תהיינה הפסקות ארוכות מדי מצד אחד, ולא קצרות מדי מצד אחר. באותו עניין, להקפיד שהמשפטים לא יהיו ארוכים יתר על המידה, ושהתוכן המובא בהן הגיוני ונכון.
7. להקפיד שהעבודה תהיה מנוסחת בשפה גבוהה ולפי כללי הלשון העברית הקלסית. יש גם להקפיד על פיסוק נאות ועל כתיבת המילים לפי כללי האקדמיה לכתיב חסר ניקוד.
8. יש להקפיד על האחדה בין שמדובר בשמות אישים, בין שמדובר במקפים, בין שמדובר בשמות ספרים, אישים, מקומות ובין שמדובר באופן כתיבת פריטים ביבליוגרפיים ומראי מקום מהמקרא.
9. אין להזיח פסקות אחרי כותרות. ובכלל מבחינה חיצונית יש להיעזר בכללי האוניברסיטה בנוגע לכללים להגשת עבודות אקדמאיות.
10. לכתוב את הרשימה הביבליוגרפית במהלך העבודה. כל פריט חדש שמוסף להערות שוליים, יש לכתוב אותו במקביל בפרק הביבליוגרפיה. אם לא עושים זאת, מבזבזים זמן רב על חיפוש המקורות בפרקים השונים והעתקתם לרשימה.
תגובות
תודה רבה ושבת טובה.